Irma Jochems, Psychotherapeut, psycholoog, coach, Den Haag,'s-Gravenhage

Over mij

Introductie

Mijn naam is Irma Jochems en ik ben geboren in 1952. Ik ben getrouwd en heb twee volwassen dochters. Bepalend voor zowel mijn privéleven als mijn werk als psychotherapeut is het feit, dat ik behalve in Nederland ook ongeveer 20 jaar in verschillende landen daarbuiten gewoond heb (Jamaica, Duitsland, Libanon, België en Estland). Sinds de herfst van 2012 woon ik weer in Den Haag waar ik opnieuw gestart ben met een praktijk als psychotherapeut en coach. Ik hoop dit nog vele jaren vol te houden.

Tijdens mijn verblijf buiten Nederland heb ik zowel professionele -als persoonlijke ervaring opgebouwd als ex-pat die woonde en werkte in een ander land met een andere cultuur. Ik weet wat het betekent om in een nieuw en vreemd land een passend leven op te moeten bouwen, hoe moeilijk de beginfase kan zijn en dat afscheid nemen iedere keer weer pijn doet. Dit geldt voor volwassenen, maar zeker ook voor kinderen. Ik heb de nadelen ervaren, maar ik heb ook geleerd hoe je optimaal kunt profiteren van de voordelen die een ex-pat bestaan te bieden heeft. Verder heeft dit bestaan er toe geleid, dat ik me makkelijk en goed in anderen kan verplaatsen en dat ik flexibel met allerlei (nieuwe) situaties weet om te gaan.

Waar ik ook woonde, vond ik het altijd een uitdaging om met mijn eigen vak bezig te kunnen zijn. Werk is belangrijk voor mij, maar daarnaast maak ik ook veel tijd vrij voor vrienden en familie, voor sport, kunst, cultuur en muziek.

^naar boven

Loopbaan

Ik heb klinische psychologie gestudeerd aan de RU Utrecht van 1970-1978. Voor mijn afstuderen was ik al ruim een jaar werkzaam op de PAAZ van een ziekenhuis te Utrecht en werkte ik als student assistent op het instituut voor klinische psychologie van de RU Utrecht. Daarna heb ik behalve in Nederland ook in diverse andere landen gewerkt in o.a. een psychiatrisch ziekenhuis (Kingston,Jamaica), een dagbehandelingscentrum (Siegburg, Duitsland), een Riagg (Gouda), een groepspraktijk voor psychotherapie (Den Haag) en in een eigen praktijk in Brussel en Den Haag. In Estland gaf ik les en supervisie aan psychiaters in opleiding (2010-2012). Ik heb in Duitsland mijn eerste opleiding op het gebied van systeemtherapie gevolgd (1981-1983).

Terug in Nederland deed ik de 3-jarige postdoctorale opleiding psychotherapie van het RINO te Den Haag (1985-1988). Alle belangrijke therapiestromingen kwamen in die opleiding aan bod, met als hoofdrichting systeemtherapie. Daarnaast volgde ik nog een postdoctorale opleiding kortdurende psychodynamische psychotherapie bij Prof. Dr. Robert Abraham, een opleiding tot mediator en ben ik erkend afnemer geworden van het Ontwikkelingsprofiel (1997-2000). Ik was actief in regionale besturen en commissies op psychotherapiegebied (2004-2006).

naar boven

Registraties en lidmaatschappen

  • BIG psychotherapeut nummer: 09025792316
  • BIG GZ psycholoog nummer: 99025792325
  • Supervisor Systeemtherapie van de BVRGS (Belgische Vereniging voor Relatie-, Gezins-,en Systeemtherapie) en de NVRG (Nederlandse Vereniging voor Relatie- en Gezinstherapie)
  • NIP mediator

Ik ben lid van

  • het NIP (Nederlands Instituut voor Psychologen),
  • de NVRG (Nederlandse Vereniging voor Relatie- en Gezinstherapie),
  • de  NVP (Nederlandse Vereniging voor Psychotherapie),
  • de EFT (Emotionally Focussed Therapie).

^naar boven

 

Contactinformatie

Drs. Irma Jochems- de Ridder
Praktijk voor psychotherapie en coaching
Laan van Clingendael 153
2597 CC 's-Gravenhage
T : 070 406 02 06
E : info@irmajochems.nl
W : www.irmajochems.nl
lees meer

Irma Jochems

Als therapeut en coach weet ik mensen te motiveren op zoek te gaan naar oorzaken die ten grondslag liggen aan hun problemen, oude patronen los te laten, eigen functioneren onder ogen te zien en oplossingen te vinden. Goed luisteren, een veilig therapie klimaat bieden en heldere afspraken maken met cliënten zijn voor mij basis voorwaarden voor een succesvolle behandeling.


Irma Jochems, Psychotherapeut, psycholoog, coach, Den Haag,'s-Gravenhage